Veelgestelde Vragen over Diabetes Mellitus

Dog looking curious

Welk dieet is aangeraden bij honden en katten met diabetes?

Het is sterk aangeraden om katten met diabetes mellitus over te schakelen op een dieet dat laag is in koolhydraten (6-13% ME; <4 g/100 kcal ME). Studies hebben aangetoond dat wanneer katten met diabetes een dergelijk dieet krijgen er een duidelijke verbetering is van de glycemische controle, en een grotere kans op remissie van de diabetes. Wanneer een kat met diabetes in remissie gaat en de behandeling met insuline wordt stopgezet, is het aangeraden om het aangepaste dieet levenslang verder te geven ter voorkoming van een herval van de diabetes. OPGELET: een diabetes dieet is NIET aangeraden in katten die bijkomend chronische nierziekte IRIS stage II of hoger hebben aangezien deze voedingen vaak te hoog zijn in eiwit en fosfor.

Voor honden met diabetes is het vooral belangrijk om een hoogwaardige voeding te geven en consistente hoeveelheden (elke dag dezelfde hoeveelheid, op hetzelfde tijdstip etc.). Het is daarbij niet absoluut noodzakelijk om over te schakelen op een speciale diabetes voeding. Honden die overgewicht hebben, kunnen baat hebben bij een gewichtsverlies dieet. Sommige studies tonen aan dat een dieet met een hoog vezelgehalte kan helpen bij een betere glycemische controle.

Kunnen orale geneesmiddelen die het bloedglucose verlagen gebruikt worden voor de behandeling van diabetes mellitus bij katten?

Hoewel orale geneesmiddelen die het bloedglucose verlagen vaak gebruikt worden bij mensen met type 2 diabetes, is er geen goed bewijs bij katten om hun gebruik in plaats van insulinetherapie te ondersteunen. De belangrijkste indicatie voor het gebruik van deze geneesmiddelen is wanneer de eigenaar in eerste instantie behandeling met insuline weigert. Momenteel is glipizide het enige middel waarvan voldoende bewijs beschikbaar is om het gebruik ervan als enige therapie bij katten met diabetes mellitus te ondersteunen. Het wordt gegeven aan een startdosis van 2,5 mg PO elke 12u. Als er geen bijwerkingen zijn en goede glycemische controle na 2 weken niet is bereikt, kan de dosis worden verhoogd tot 5 mg elke 12u. Een klinische respons, indien gezien, is meestal duidelijk na 4-6 weken (Sparks AH et al, J Fel Med Surg, 2015).

Welk type insuline is het meest aangeraden om te gebruiken bij honden en katten met diabetes mellitus?

Hoewel een goede controle van diabetes mellitus kan worden bereikt bij katten met zowel intermediaire als langwerkende insulinepreparaten en er geen vergelijkende studies beschikbaar zijn, wordt over het algemeen bij katten aangeraden om ,waar mogelijk, langwerkende insulinepreparaten te gebruiken (bv. Glargine, Detemir of Prozinc). Het wordt verder aangeraden om deze tweemaal daags te injecteren (Sparks AH et al, J Fel Med Surg, 2015; Behrend E et al, J Am Anim Hosp Assoc 2018).

Voor honden is de eerste keuze een intermediair insulinepreparaat zoals porcine lente insuline (Caninsulin of Vetsuline) en wordt aangeraden om deze tweemaal daags te injecteren. Wanneer de werking van dit insulinepreparaat te kort blijkt te zijn, kan behandeling met Prozinc overwogen worden. 

Vind een antwoord op al je vragen in de 2018 AAHA (American Animal Hospital Association) Diabetes Management Guidelines Voor Honden en Katten:

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.