Veelgestelde Vragen over Bloedtransfusies

Blood for the sick

Wat is het verschil tussen frozen plasma en fresh frozen plasma?

Fresh frozen plasma is plasma dat binnen de 8 uur na afname wordt ingevroren en dat maximum 1 jaar in de diepvries bewaard is. Vanaf dat het plasma langer dan 1 jaar in de diepvries bewaard wordt of wanneer fresh frozen plasma ontdooid wordt en opnieuw ingevroren wordt, wordt het frozen plasma.

Fresh frozen plasma bevat ALLE stollingseiwitten en von willebrand factor en is daardoor geschikt voor de behandeling van alle secundaire stollingsstoornissen, alsook von willebrand disease. Frozen plasma bevat alle stollingsfactoren, met uitzondering van factor VIII en bevat geen von willebrand factor. Om deze reden is frozen plasma geschikt voor de behandeling van de meeste secundaire stollingsstoornissen, met uitzondering van hemofilie A. Frozen plasma is ook niet geschikt voor von willebrand disease. 

Hoe lang kunnen de verschillende bloedproducten bewaard worden?

  • Volbloed: gedurende 3 weken in de frigo.
  • Packed red blood cells (rode bloedcellen alleen): tot 42 dagen in de frigo.
  • Fresh frozen plasma: tot 1 jaar in de diepvries
  • Frozen plasma: tot 5 jaar in de diepvries. 

Welk bloedproduct bevat bloedplaatjes en is dus geschikt om te geven aan een dier met erge thrombocytopenie?

Enkel vers heel bloed (minder dan 8 uur oud), platelet concentrate en platelet rich plasma bevatten bloedplaatjes. Aangezien de levensduur van gedoneerde bloedplaatjes zeer kort is, wordt het enkel aangeraden om een product dat bloedplaatjes bevat te geven aan dieren met thrombocytopenie met een levensbedreigende en actieve bloeding. Het merendeel van de dieren met thrombocytopenie, die niet actief aan het bloeden zijn, kan gemanaged worden met packed red blood cells of volbloed, in combinatie uiteraard met behandeling van de onderliggende oorzaak voor de thrombocytopenie. 

Vanaf beneden welke hematocriet dien ik een bloedtransfusie te geven?

Over het algemeen geldt dat een bloedtransfusie overwogen dient te worden wanneer de hematocriet beneden 20% is. Echter, hierbij is het belangrijk om op te merken dat sommige dieren reeds bij een hogere hematocriet nood hebben aan een bloedtransfusie, terwijl andere dieren een hematocriet lager dan 20% nog goed kunnen verdragen. Dieren waarbij de anemie geleidelijk aan (chronisch) ontwikkeld is, kunnen vaak een lagere hematocriet verdragen dan wanneer de anemie zeer acuut ontstaan is. Om deze reden is het steeds belangrijk om goed te kijken naar het klinisch beeld. Klinische tekens van decompensatie ten gevolge van anemie zijn het ontwikkelen van lethargie, tachycardie en tachypnee. Wanneer deze tekens aanwezig zijn, in afwezigheid van een andere oorzaak zoals bv. pijn, koorts etc., in een dier met anemie, dient een bloedtransfusie overwogen te worden.

Verdere informatie

Wil je nog meer weten over bloedtransfusies bij honden en katten? Luister dan nu (als premium lid) naar dit interview met Dr. Kris Gommeren, DVM, Dip ECVIM-ca, Dip ERCC, deel van OVT`s Zomergasten podcast serie. Nog geen premium lid? Teken hier op.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.