Continue Glucosemonitoring (CGM) bij Kat en Hond: Plaatsing van een FreeStyle Libre Sensor.

CGM -system of continuous monitoring of glucose on child's arm.

Het gebruik van continue glucosemonitoring (CGM) in de diergeneeskunde wint aan populariteit. Met CGM worden de glucoseconcentraties in de interstitiële vloeistof elke 5 minuten gemeten met behulp van een kleine, flexibele sensor die verbonden is met een sonde die onderhuids wordt geplaatst. Studies hebben aangetoond dat subcutane interstitiële vloeistofglucoseconcentraties een goede correlatie hebben met bloedglucoseconcentraties.

Eenmaal bevestigd en goed gekalibreerd, kan het instrument tot maximaal 14 dagen ter plaatse blijven. In veel dieren zal de sensor echter reeds vroeger loskomen. Met CGM is ziekenhuisopname van de patiënt niet nodig en kan de normale dagelijkse routine van het dier worden gehandhaafd, waardoor een volledig beeld wordt bekomen van wat er in het dier gebeurt in hun natuurlijke omgeving, zonder invloed van stress. Verder laat CGM toe om gedurende een langere periode informatie te krijgen over de glucosewaarden van een dier. Dit maakt het gemakkelijker om correcte informatie te bekomen over de glucose nadir, het tijdstip van de nadir, het gemiddelde dagglucose, het eventueel voorkomen van het Somogyi effect etc. 

De FreeStyle Libre (Abbott Laboratories Ltd, Chicago, Illinois) is de best gekende CGM en werd gevalideerd voor gebruik bij honden en katten. De FreeStyle Libre sensor kan gescand worden door middel van een FreeStyle Libre afleesapparaat en/of door middel van een gratis te installeren smartphone app. Er zijn momenteel twee types FreeStyle Libre sensoren beschikbaar: het originele type en het type 2. De FreeStylte Libre type 2 sensor kan slechts aan 1 afleesapparaat of smartphone gekoppeld, terwijl het originele type aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kan worden.

Deze week delen we graag een instuctievideo met jullie die door Prof. Dr. Scott-Moncrieff van Purdue University gemaakt werd en die de plaatsing van een FreeStyle Libre sensor demonstreert. In onze volgende nieuwsbrief delen we algemene tips rond het gebruik van FreeStyle Libre en hoe je de informatie van een FreeStyle Libre online kan bekijken

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.