Leverfalen door paddenstoel

Group of mushrooms

De natte zomer loopt weer bijna op zijn einde. Door het het vele regenen lijkt de herfst dit jaar al eerder aangebroken te zijn. Zo zijn er al veel paddenstoelen te vinden. Heel mooi om te zien, maar wist je dat sommige van deze paddenstoelen enorm giftig zijn voor dieren? En helaas beseffen dieren niet steeds wat goed voor hun is. Zeker bij jonge honden zien we regelmatig dat zij buiten paddenstoelen durven opeten en dit kan leiden tot ernstige gevolgen, waar de eigenaar zich niet steeds bewust van is.

Zo hebben we in de afgelopen 6 weken in de provincie Brabant in Nederland reeds 8 jonge honden gezien met leverfalen tengevolge van het opeten van de Groene Knolamaniet. Dit is een paddenstoel die in heel Europa voorkomt van juli tot oktober. De paddenstoel is bijzonder giftig en resulteert snel in maagdarmklachten die later gevolgd worden door fulminant leverfalen. Alle honden die we in Brabant gezien hebben waren jonger dan 2 jaar en er is slechts eentje die NIET overleden is aan de ernstige gevolgen van deze vergiftiging. 

Om te voorkomen dat er nog meer dieren komen te sterven tengevolge van deze giftige paddenstoel is het belangrijk dat niet alleen dierenartsen, maar ook eigenaars op de hoogte zijn van deze paddenstoel. Om deze reden hebben we een waarschuwingsbericht voor eigenaars geschreven dat verspreid kan worden via sociale media of via de website van jullie kliniek. 

Verder hebben we een document opgesteld voor dierenartsen dat meer informatie geeft omtrent de klinische presentatie en diagnostiek, alsook een stappenplan voorziet voor de behandeling van deze intoxicatie. Indien jullie nog vragen hebben, laat het ons zeker weten, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat er niet nog meer jonge dieren aan deze intoxicatie komen te overlijden.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.