Geïoniseerde calcium calculator

Dog drinking water from bowl

Calcium in het bloed komt voor in 3 fracties: het geïoniseerde calcium of iCa (de biologische actieve vorm), het gecomplexeerde calcium of cCa (gebonden aan bestanddellen als citraat, bicarbonaat, lactaat etc) en het eiwitgebonden calcium of pCa (voornamelijk gebonden aan albumine). Wanneer we een standaard bloedonderzoek doen en calcium meten dan krijgen we gewoonlijk het totale calcium of tCa, dat deze drie fracties omvat. Aangezien het tCa echter ook de fractie van calcium bevat die gebonden is aan eiwitten en andere bestanddelen, kan het tCa soms gestegen of gedaald zijn zonder dat dit van klinisch belang is. We spreken in dit geval van pseudohyper- of hypocalcemie.

Aangezien het iCa de biologisch actieve vorm is, zullen we enkel klinische klachten verwachten wanneer het iCa gestegen of gedaald is. Om deze reden is het aangeraden om, waneer het totale calcium afwijkend is, het geïoniseerde calcium te bepalen. Het meten van iCa kan echter moeilijk zijn wanneer je in je kliniek niet over een toestel beschikt dat dit kan doen, aangezien het sterk beïnvloed wordt door de manier van staalafname en vooral de blootstelling aan lucht. Praktisch is het om deze reden niet altijd haalbaar om het iCa te meten. Om deze reden wordt er soms gewerkt met bepaalde formules die ons toelaten om het iCa te voorspellen op basis van een aantal bloedwaardes, waaronder het tCa. Recent werden een aantal interessante studies gepubliceerd over het berekenen van een `voorspelde iCa` waarde. In aansluiting met deze studies vind je nu ook een eenvoudige online tool (calculator) die je helpt om de `voorspelde iCa` te berekenen. Klik hier indien je deze tool wilt gebruiken.

Uiteraard is het nog steeds het meest ideaal om het iCa te meten, maar wanneer dit niet mogelijk is dan kan deze `voorspelde iCa` je zeker al wat extra informatie geven!

Voor degenen die graag meer informatie willen, zijn hier de twee artikels over de `voorspelde iCa`.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.