Oeps! U heeft geen toestemming om deze pagina te bekijken! Zorg ervoor dat u bent ingelogd en probeer het opnieuw, of neem contact op met de ondersteuning.
Met de amox-clav is de hond sowieso reeds beschermd en zal de kans klein zijn dat hij klinische lepto krijgt. In de ideale wereld neem je bloed van deze hond om te kijken of er antilichamen aanwezig zijn (de MAT test of microagglutinatietest. Aangezien het een tijd duurt eer er antilichamen gevormd worden, is de kans echter groot dat de hond op dit moment nog gen antilichamen heeft. In dat geval dien je de test na 14 dagen te herhalen om te kijken of er seroconversie is opgetreden (of er een stijging in antilichamen aanwezig is). Wanneer je ziet dat er duidelijke seroconversie is (een stijging van 4 keer of meer de eerste waarde) dan weet je dat dat dier in contact is gekomen met leptospirose. OPGELET: door vaccinatie kunnen ze uiteraard ook antilichamen hebben. Maar bij vaccinatie verwacht je dat deze antilichamen NIET gaan stijgen na 2 weken. In bijlage heb ik even het stroom diagram uit de Ettinger toegevoegd. Hierin kan je zien hoe je de test resultaten moet interpreteren.
Ik zou zelf persoonlijk niet standaard doxy geven als je niet zeker weet dat de hond een lepto infectie heeft doorgemaakt. Dit gewoon om niet overmatig antibiotica te gebruiken. Hopelijk stemt de eigenaar mee in om het bloed te testen. Je zou in principe ook gewoon enkel binnen 14 dagen bloed kunnen nemen (ervan uitgaand dat als hij de infectie heeft doormaakt dat hij op dat moment duidelijke antilichaam titers zou moeten hebben (al kan 14 dagen soms nog wat vroeg zijn om de maximale respons te zien). Het enige nadeel hiermee is dat als hij hoge titers heeft tgo vaccin serovars het dan moeilijk is om met zekerheid te zeggen of dat door vaccinatie of door een natuurlijke infectie is.
Please note: Deze actie zal ook dit lid verwijderen uit je connecties en een rapport sturen naar de site admin.
Please allow a few minutes for this process to complete.