Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.

Vloeistoftherapie maakt deel uit van de behandeling van het merendeel van onze gehospitaliseerde dieren, alsook van dieren die onder anesthesie gaan.
We zijn het zo gewend om een dier aan het infuus te hangen dat we er soms niet eens meer echt bewust bij stilstaan. Nochtans is het correct toedienen van infuus een ware kunst die niet alleen een goede kennis vereist van de fysiologie en van de beschikbare producten (elk met hun voor- en nadelen), maar ook, en bovenal, vereist dat je een juiste klinische evaluatie maakt van de patiënt. Vloeistoftherapie moet dan ook altijd aangepast zijn aan de individuele noden van de patiënt en, omdat die noden veranderen met de tijd, voortdurend aangepast worden.

In deze cursus wordt op een heel praktische manier informatie gegeven over het toedienen van vloeistoftherapie bij honden en katten. Hierbij wordt onder andere een antwoord gegeven op volgende vragen:

– Wat is dehydratatie en wat is hypovolemie? Zijn ze hetzelfde of komen ze altijd samen voor?
– Wat is het verschil tussen gecompenseerde en gedecompenseerde hypovolemische shock?
– Welke parameters (zowel lichamelijk onderzoek als labo onderzoek) kunnen mij helpen bij het afstellen van vloeistoftherapie?
– Wat zijn de einddoelen die ik wil bereiken?
– Welke verschillende types vloeistoffen zijn er en hoe weet ik welke ik het beste geef?
– Hoeveel vocht moet ik geven?
– Hoe zit het met het gebruik van colloïden?
– Hoeveel infuus moet ik geven tijdens anesthesie?
– Zijn de vochtbehoeftes voor puppies en kittens hetzelfde of moet ik deze meer of minder infuus geven?

De bijscholing duurt 2 uur en bestaat uit verschillende hoofdstukken die een korte video van een vooraf opgenomen power point presentatie bevatten. Verder krijg je interessant leesmateriaal en handouts van de volledige cursus en zijn er verschillende oefentoetsen. Met vragen voor de lesgever kan je steeds terecht op het online forum.

Na inschrijven heb je gedurende 3 maanden vrij toegang tot alle video`s (OVT leden hebben onbeperkt toegang).

Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – leesmateriaal – oefenvragen – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 2 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2022/0064): 4 EB

Prijs: GRATIS voor OVT leden of 60 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.

Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.

Over instructeur

Geert Paes

46 Cursussen

Niet ingeschreven
€ 60,00

Cursus Includes

  • 17 Lessen
  • 5 Quizzen
  • Cursus Certificate