Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.

Stollingsstoornissen komen vaak voor bij honden en katten. Soms is het onmiddellijk duidelijk wat de onderliggende oorzaak is, maar in veel gevallen vereist het toch een zekere zoektocht. Aangezien het vaak om ernstige problemen gaat waarbij snelle behandeling noodzakelijk is, helpt het om een goede kennis te hebben van deze problematiek, zodat je zo snel mogelijk stap voor stap zaken kan uitsluiten en tot een juiste diagnose en behandeling kan komen.

We starten in deze cursus met een korte bespreking van de fysiologie van het stollingssysteem, waarna we alle beschikbare stollingstesten overlopen en bespreken hoe je, onder andere op basis van de diagnostische testen, maar ook op basis van het klinisch beeld, het onderscheid kan maken tussen primaire en secundaire hemostase afwijkingen. Verder bespreken we in detail de verschillende erfelijke en verworven aandoeningen die hypocoagulabiliteit en dus een verhoogd risico op bloedingen kunnen veroorzaken. Hoe je deze ziektes kan diagnosticeren en hoe ze te behandelen. We sluiten deze cursus af met een uitgebreide bespreking van aandoeningen die hypercoagulabiliteit en dus thromboembolie vorming kunnen veroorzaken en bespreken hoe thromboembolievorming kan voorkomen worden alsook behandeld worden. Gedurende de cursus komen er een aantal klinische cases aan bod.

De cursus bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Verder zijn er oefenvragen, krijg je interessant leesmateriaal, alsook handouts van de volledige lezing en word je gestimuleerd om een klinische case zelf op te werken. Met vragen voor de lesgever kan je terecht op het online forum.

Na inschrijven heb je gedurende 3 maanden vrij toegang tot alle video`s (OVT leden hebben onbeperkt toegang).

Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – leesmateriaal – klinische case – oefenvragen – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 3.5 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2022/0058): 7 EBP

Prijs: GRATIS voor OVT leden of 80 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.

Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.

Over instructeur

Geert Paes

Na afstuderen als dierenarts in 2006 aan de universiteit van Gent, vervolledigde Geert een internship en een residency in inwendige geneeskunde van de gezelschapsdieren. Tot 2012 werkte ze met veel plezier aan de universiteit in Gent, terwijl ze in haar vrije tijd werkte als reisbegeleider en zo haar Canadese man leerde kennen. In 2012 verhuisde ze naar West Canada waar ze eerst twee jaar als eerstelijnsdierenarts gewerkt heeft en in 2015 terug overgeschakeld is naar spoed- en verwijsdiergeneeskunde. Geert is sinds 2017 diplomate van de European college of veterinary internal medicine (ECVIM-ca). Naast werken voor OVT werkt ze ook als teleconsulent voor Velab NV, als lesgever voor de Evidensia Academy van Nederland en als specialist in Boundary Bay Veterinary Specialty Hospital in Langley, Canada.

51 Cursussen

Niet ingeschreven
€ 80,00

Cursus Includes

  • 16 Lessen
  • 7 Onderwerpen
  • 4 Quizzen
  • Cursus Certificate