Cytologisch onderzoek van nodules, organen, lymfeknopen, effusies etc is een minimaal invasieve en goedkope test die weinig materiaal vereist en een zee van informatie kan opleveren. In sommige gevallen is er de tijd om de stalen naar een labo te sturen en te wachten op de interpretatie door een klinisch patholoog, maar in andere gevallen (bv. in geval van aanwezigheid van effusies en/of een onstabiele patiënt) willen we graag zo snel mogelijk een antwoord. Om deze reden is het nuttig om zelf over de nodige basiskennis te beschikken zodat je zelf onmiddellijk een inschatting kan maken of het gaat om ontsteking (en in dat geval over welk type ontstkeking) dan wel om een neoplastisch proces (en in dat geval over welk type neoplasie).

Deze bijscholing is hands on en erop gericht om de praktijkdierenarts de nodige handvaten te geven om zelfstandig cytologische preparaten te evalueren. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van foto`s van cytologische preparaten.

Tijdens bijscholing bespreken we welke types afwijkingen (ontsteking versus neoplasie) we kunnen zien op cytologie en hoe je dit onderscheid gemakkelijk zelf kan maken. Verder gaan we dieper in op het onderscheiden van goedaardige van kwaadaardige processen. Bovendien bespreken we ook hoe je patiënten met effusies (thoracaal, abdominaal) systematisch kan opwerken op basis van cytologie en andere bijkomende testen die je kan uitvoeren op het vocht.

Na het volgen van dit praktische onderwijs, ben je in staat om:
• Ontstekingsprocessen (en type ontsteking) te onderscheiden van neoplastische processen
• Een inschatting te maken om welk type neoplasie het gaat en of het een kwaadaardige of goedaardige neoplasie betreft
• Een normale lymfeknoop te herkennen
• Systematisch patiënten met effusies (thoracaal, abdominaal) op te werken

De cursus bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Verder is er de mogelijkheid om de geleerde theorie te oefenen door middel van tal van oefenvragen. Met vragen voor de lesgevers kan je terecht op het online forum.

Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – oefentoetsen – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 2.5 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2023/0115): 5 EBP

Prijs: GRATIS voor OVT leden of 75 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.

Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.

Over instructeur

Geert Paes

46 Cursussen

Niet ingeschreven
€ 75,00

Cursus Includes

  • 14 Lessen
  • 3 Quizzen
  • Cursus Certificate