Anemie bij hond en kat: hoe kom je tot een correcte diagnose?

Geert Paes · 3 oktober 2020

Alle cursussen zijn gratis inbegrepen binnen het OVT premium lidmaatschap (klik hier voor meer info) of kunnen individueel aangekocht worden. Na registratie krijg je onmiddellijk toegang tot de cursus en kan je hem volgen in eigen tijd en tempo.

Anemie komt vaak voor bij honden en katten en kan verschillende onderliggende oorzaken hebben. Soms is het onmiddellijk duidelijk wat de onderliggende oorzaak is, maar in veel gevallen vereist het toch een zekere zoektocht. Aangezien het om ernstig zieke dieren kan gaan, waarbij snelle behandeling noodzakelijk is, helpt het om een goede kennis te hebben van de fysiologie van het bloed en het beenmerg, zodat je zo snel mogelijk stap voor stap zaken kan uitsluiten en tot een juiste diagnose en behandeling kan komen.

Deze cursus heeft als doel om praktijkdierenartsen te voorzien van de nodige tools om snel en efficiënt tot een correcte diagnose te komen in honden en katten met anemie.

We bespreken aan de hand van 8 praktische vragen hoe je patiënten met anemie systematisch kan opwerken. Hierbij komt ook het bloeduistrijkje uitgebreid aan bod en zal je leren hoe je een goed uitstrijkje kan maken en hoe je abnormaliteiten in rode bloecellen kan herkennen, zodat je aan het einde van deze bijscholing vol zelfvertrouwen bloeduitstrijkjes zelf kan beoordelen. We sluiten af met een korte bespreking van bloedtransfusies.

De cursus bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk omvat een korte video van een vooraf ingesproken presentatie. Verder zijn er oefenvragen, krijg je interessant leesmateriaal, alsook handouts van de volledige lezing en word je gestimuleerd om een klinische case zelf op te werken. Met vragen voor de lesgever kan je terecht op het online forum.

Na inschrijven heb je gedurende 3 maanden vrij toegang tot alle video`s (OVT leden met een premium lidmaatschap hebben onbeperkt toegang).

Type cursus: Ingesproken presentaties – handouts – leesmateriaal – klinische case – oefenvragen – eindtoets
Lesgever: Geert Paes, Dip ECVIM-ca
Tijdsduur: Minimaal 2.5 uur, in eigen tempo
EBP orde der dierenartsen (EBP/N/2022/0060): 5 EBP

Prijs: GRATIS voor OVT leden met een premium lidmaatschap of 70 euro. Ben je nog geen lid en wil je graag lid worden? Klik hier voor meer info.

Aangezien deze cursus geaccrediteerd werd voor erkende bijscholingspunten dien je na doorlopen van de cursus een aantal meerkeuzevragen te beantwoorden. Deze kan je gemakkelijk beantwoorden indien je de cursus gevolgd hebt. Een minimum slaagpercentage van 60% dient behaald te worden alvorens je je aanwezigheidscertificaat en erkende bijscholingspunten toegekend krijgt. Er zijn twee herkansingen mogelijk.

Cursus Inhoud

Alles Uitvouwen
TER INFO
DEEL 1: PRAKTISCHE OPWERKING VAN ANEMIE BIJ DE HOND EN KAT
EINDTOETS - VOOR 5 ERKENDE BIJSCHOLINGSPUNTEN
VOLLEDIGE LEZINGEN
REFERENTIES
FORUM

About Instructor

Geert Paes

29 Cursussen

+250 ingeschreven
Niet ingeschreven

Cursus Omvat

  • 18 Lessen
  • 8 Onderwerpen
  • 5 Quizzen
  • Cursus Certificaat